Τεχνολογία διαστήματος
Η διαστημική τεχνολογία αναφέρεται στην εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων και τεχνικών μεθόδων για την εξερεύνηση, τη μελέτη και την αξιοποίηση του διαστήματος.
Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η σχεδίαση, η κατασκευή, η εκτόξευση και η λειτουργία δορυφόρων, διαστημικών σκαφών, τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και άλλων εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την έρευνα και την εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος.
Βασικοί τομείς της διαστημικής τεχνολογίας:
Δορυφόροι: Χρησιμοποιούνται για επιστημονική έρευνα, παρακολούθηση της Γης (π.χ. καιρός, κλιματικές αλλαγές), τηλεπικοινωνίες, πλοήγηση (π.χ. GPS) και στρατιωτικές εφαρμογές.
Διαστημικά σκάφη: Περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα διαστημικά οχήματα (π.χ. ρομποτικές αποστολές στον Άρη) και επανδρωμένες αποστολές (π.χ. Διεθνής Διαστημικός Σταθμός).
Εκτοξεύσεις: Η ανάπτυξη πυραύλων και συστημάτων εκτόξευσης για την αποστολή φορτίων και ανθρώπων στο διάστημα.
Τηλεπικοινωνίες: Η χρήση δορυφόρων για παγκόσμιες επικοινωνίες, τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο.
Παρακολούθηση της Γης: Μελέτη του περιβάλλοντος, πρόβλεψη καιρού, διαχείριση φυσικών καταστροφών και παρακολούθηση κλιματικών αλλαγών.
Επιστημονική έρευνα: Μελέτη του ηλιακού συστήματος, μακρινών γαλαξιών, μαύρων τρυπών και άλλων αστρονομικών φαινομένων.
Δορυφόροι: Χρησιμοποιούνται για επιστημονική έρευνα, παρακολούθηση της Γης (π.χ. καιρός, κλιματικές αλλαγές), τηλεπικοινωνίες, πλοήγηση (π.χ. GPS) και στρατιωτικές εφαρμογές.
Διαστημικά σκάφη: Περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα διαστημικά οχήματα (π.χ. ρομποτικές αποστολές στον Άρη) και επανδρωμένες αποστολές (π.χ. Διεθνής Διαστημικός Σταθμός).
Εκτοξεύσεις: Η ανάπτυξη πυραύλων και συστημάτων εκτόξευσης για την αποστολή φορτίων και ανθρώπων στο διάστημα.
Τηλεπικοινωνίες: Η χρήση δορυφόρων για παγκόσμιες επικοινωνίες, τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο.
Παρακολούθηση της Γης: Μελέτη του περιβάλλοντος, πρόβλεψη καιρού, διαχείριση φυσικών καταστροφών και παρακολούθηση κλιματικών αλλαγών.
Επιστημονική έρευνα: Μελέτη του ηλιακού συστήματος, μακρινών γαλαξιών, μαύρων τρυπών και άλλων αστρονομικών φαινομένων.
Ιστορική εξέλιξη της εξερεύνησης του διαστήματος
Η πρώτη χώρα στη Γη που έθεσε οποιαδήποτε τεχνολογία στο διάστημα ήταν η Σοβιετική Ένωση. Η ΕΣΣΔ έστειλε τον δορυφόρο Sputnik 1 στις 4 Οκτωβρίου 1957. Ζύγιζε μόλις 83 κιλά (183 λίβρες) και πιστεύεται ότι περιστρεφόταν γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 250 χλμ. Είχε δύο πομπούς ραδιοσυχνοτήτων (20 και 40 MHz), οι οποίοι εξέπεμπαν ένα διαρκές «μπιπ» που θα μπορούσαν να ακουστούν από ραδιόφωνα σε όλο τον κόσμο.
Διαστημικό λεωφορείο
Διαστημικό τηλεσκόπιο
![]() |
διαστημικό τηλεσκόπιο |
Παραγωγή ενέργειας στο διάστημα για δορυφόρους,διαστημικούς σταθμούς και διαστημοσυσκευές
Διαστημικές στολές
![]() |
διαστημικές στολές |
- ένα που παρέχει στεγανότητα,
- ένα πυράντοχο
- και ένα που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Διαστημική διατροφή
Το φαγητό όμως δεν συμβάλλει μόνο στην επιβίωση αλλά και στην ψυχική υγεία των κοσμοναυτών. Είναι ένα από τα λίγα πράγματα που απολαμβάνουν, διότι η απουσία αγαπημένων προσώπων τους προκαλεί ένα αίσθημα μοναξιάς. Αυτός λοιπόν είναι ένας τρόπος να νιώσουν λίγο πιο κοντά στο σπίτι τους και σε όσα αγαπάνε στη Γη.
Έτσι οι επιστήμονες με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας έχουν καταφέρει να διατηρούν τη γεύση κάποιων τροφών αναλλοίωτη. Έτσι οι σύγχρονοι αστροναύτες καταναλώνουν σχεδόν όλα τα είδη τροφών όπως δημητριακά, φρούτα, ψάρια και κρέας.
Η συσκευασία της τροφής πρέπει να έχει όσο το δυνατότερο λιγότερο βάρος, να είναι ανακυκλώσιμη και να έχει συγκεκριμένο μέγεθος ανάλογα με το τι εμπεριέχει. Επιπλέον η τροφή περνάει από ειδική επεξεργασία και ανάλογα χωρίζεται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Τροφές επανενυδάτωσης: Σε αυτές περιλαμβάνονται τα ροφήματα και τα δημητριακά. Το νερό αφαιρείται από την τροφή για να είναι πιο εύκολη η αποθήκευσή της. Αργότερα στο σταθμό, προστίθεται νερό στις τροφές πριν από την κατανάλωσή τους.
Τροφές που έχουν υποστεί θερμική σταθεροποίηση: Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα περισσότερα φρούτα και τα ψάρια. Οι τροφές αυτές αφού υποστούν θερμική επεξεργασία μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε κονσέρβες.
Ακτινοβολημένες τροφές: Εδώ περιλαμβάνεται το βοδινό κρέας που μαγειρεύεται και συσκευάζεται σε εύκαμπτες αλουμινένιες θήκες και αποστειρώνεται με ιονίζουσα ακτινοβολία ώστε να μπορούν να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Σπιρουλίνα Σερρών στο Διάστημα
Είναι ένα φαγώσιμο φύκι μεγάλης θρεπτικής αξίας που διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων και το οποίο, λόγω των πολλών βιταμινών που περιέχει, έχει μπει εδώ και δεκαετίες στο βασικό μενού των… αστροναυτών.
Η επιχείρησή που βρίσκεται στη Νιγρίτα Σερρών βραβεύτηκε το 2002 ως η πιο καινοτόμος εταιρεία της χώρας, ενώ με σπιρουλίνα δικής του παραγωγής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος (European Space Agency) διεξήγαγε έρευνες για το πώς θα καταφέρει να παράξει το προϊόν αυτό πάνω στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη!