Ticker

15/recent/ticker-posts

Τεχνολογίες του μέλλοντος

Τεχνολογίες του μέλλοντος

Στο εγγύς μέλλον οι τεχνολογίες που θα έχουν διαθέσιμες πολλοί κάτοικοι της Γης θα είναι εντελώς διαφορετικές απο τις τεχνολογίες του σήμερα.

Η έκρηξη της επεξεργασίας των δεδομένων-data (παράγουμε 2,5 πεντακισεκατομμύρια bytes δεδομένων καθημερινά και αυτό διπλασιάζεται κάθε 2-3 χρόνια), η γρηγορότερη υπολογιστική ισχύς (έχει αυξηθεί πάνω από 1 τρισ. φορές από την εποχή του Apollo 11) ,η ρομποτική,και  η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (οι μηχανές έχουν ήδη το IQ ενός 6χρονου παιδιού σήμερα) θα φέρουν την  ανάπτυξη επαναστατικών τεχνολογιών που δεν φαντάζεται ο ανθρώπινος νους.


Τεχνολογίες του μέλλοντος


Ας δούμε μερικές από τις τεχνολογίες του εγγύς μέλλοντος:

Δίκτυα 6G

Πρόκειται για την επόμενη γενιά των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, που είναι γρηγορότερη από το 5G, με ταχύτητες 1TBps. 

BCI

Η σύνδεση του ανθρώπινου εγκέφαλου με  υπολογιστές, με στόχο την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και σκέψης του ανθρώπου.

Συναισθηματική Τεχνητή Νοημοσύνη

Συναισθηματικοί/γνωστικοί υπολογιστές θα «πιάνουν», θα αναλύουν και θα απαντούν στα ανθρώπινα συναισθήματα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. 

Συνθετική βιολογία

Αξιοποίηση της ίδιας της φύσης μέσω του επανασχεδιασμού οργανισμών με τη χρήση γενετικής μηχανικής, ώστε να έχουν νέες εφαρμογές.

 2030: Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν φάει, φορέσει ή χρησιμοποιήσει synbio.

Αθανασία

Επαναστατικές εξελίξεις στην υγεία και τη βιοτεχνολογία και αντιγηραντικά φάρμακα επεκτείνουν με ριζικό τρόπο τη ζωή και κάνουν «disrupt» τον θάνατο. 

2029: Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν «αθάνατοι» και να ζουν για πάντα.

Βιονικοί άνθρωποι

Πρόκειται για τεχνολογία η οποία ενισχύει τις φυσικές ικανότητες του ανθρώπου, όπως π.χ. μέσω εξωσκελετών(βιομίμιση των οστρακόδερμων), biohacking και εμφυτευμάτων. 

2021: Εμφυτεύεται ο πρώτος τεχνητός κερατοειδής χιτώνας.

eVTOL

Τα ηλεκτρικά οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης προσφέρουν μία εναλλακτική λύση στις οδικές μετακινήσεις. 

2023: Κυκλοφορούν τρία eVTOL που έχουν εγκριθεί για εμπορική χρήση.

Ασύρματη φόρτιση συσκευών

Πρόκειται για τη χρήση μαγνητικών πεδίων ή ραδιοκυμάτων για την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς καλώδια.(βασίζεται σε ιδέα του Τέσλα)

 2025: Κάθε άτομο θα έχει 10 συνδεδεμένες συσκευές που θα χρειάζονται φόρτιση.

Ολογράμματα

Οι προβολές εικόνων φωτός χωρίς τη χρήση headset θα επιτρέπουν τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις χωρίς να υπάρχει ανάγκη για φυσική παρουσία. 

2021: Το πρώτο δείπνο με ολογράμματα στον κόσμο.

Metaverse

Ένα σύμπαν ψηφιακών κόσμων οι οποίοι διαλειτουργούν μεταξύ τους, αντικαθιστώντας το ίντερνετ και τον φυσικό κόσμο. Δεκαετία του 2030: Ο άνθρωπος θα περνά περισσότερο χρόνο στον ψηφιακό κόσμο από ό,τι στον πραγματικό κόσμο.

Μπαταρίες επόμενης γενιάς

Είναι οι επόμενες τεχνολογίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως στερεού τύπου (solid state), ιόντων νατρίου (sodium ion) και ροής βαναδίου (vanadium flow), πυριτίου κτλ

 2020: Η επανάσταση της μπαταρίας 1 εκατ. μιλίων.

Oceantech

Πρόκειται για την Μπλε Οικονομία, όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται στη θάλασσα (ενέργεια από τους ωκεανούς, αλιεία ακριβείας κτλ).

 2030: Η παγκόσμια οικονομία των ωκεανών θα ισοδυναμεί με το ΑΕΠ που είχε η Γερμανία το 2010.

Green mining

Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλες απαιτήσεις σε μέταλλα και χρειάζεται βιώσιμες μεθόδους εξόρυξης. 2024: Θα αρχίσουν οι εξορύξεις βαθιάς θάλασσας σε εμπορικό επίπεδο.

CCS

Πρόκειται για τις τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών ρύπων, οι οποίες συλλέγουν και αποθηκεύουν CO2 πριν να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. 

2040/2050: 1 τρισ. δολάρια σε σωρευτικές επενδύσεις στο CCS.

3D Printing

Στο πολύ κοντινό μέλλον θα μπορούμε ακόμα και σε απομακρυσμένες πόλεις να εκτυπώσουμε ,οτιδήποτε ανταλλακτικό θέλουμε  ,παρά να  το παραγγέλνουμε  π.χ. από την Κίνα.

Θα μπορούμε σε ειδικούς εκτυπωτές να εκτυπώσουμε ακόμα κα ανθρώπινα όργανα.

Αυτές είναι μερικές  μόνο από τις τεχνολογίες του μέλλοντος που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη ζωή  όλων των ανθρώπων της Γης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια