Ticker

15/recent/ticker-posts

Τεχνολογία και αθλητισμός

 Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. 
Όπως είναι αναμενόμενο, εδώ και χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί και στον αθλητισμό. Ο τρόπος που η τεχνολογία αλλάζει όσα ξέραμε για τα αθλήματα και οι συνέπειες αυτών των αλλαγών είναι πολύ σημαντικές για όλους τους εμπλεκομένους.

 


Η τεχνολογία γίνεται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθοδηγούν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της αθλητικής βιομηχανίας. Όλο και περισσότερο η βιομηχανία του αθλητισμού απαιτεί τη χρήση τεχνολογίας προκειμένου να διευκολυνθεί η βελτίωση της απόδοσης.  

Όπως αναφέρει ο Trabal (2008) «ο αθλητισμός και η επιστήμη μοιράζονται την ίδια ιδέα: Να ξεπερνούν συνεχώς τα όρια του ανθρώπου». Αυτό σημαίνει ότι η επιστήμη απαιτεί τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις για να προοδεύσει η κοινωνία (Ferreira, Fernandes, Ratten, & Miragaia, 2020). Η τεχνολογική καινοτομία φαίνεται να βρίσκεται στην ατζέντα των περισσότερων αθλητικών οργανισμών λόγω των επιπτώσεών της στην απόδοση των αθλητών. 

Η τεχνολογία αλλάζει το πρόσωπο του σύγχρονου αθλητισμού, της αθλητικής ψυχολογίας και της προπονητικής.

 Οι τεχνολογίες αιχμής χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης σε αθλήματα τόσο διαφορετικά μεταξύ όπως η ποδηλασία, το πατινάζ ταχύτητας, κολύμβηση, γκολφ, σκι, σερφινγκ, μπάλα ποδοσφαίρου/ποδοσφαίρου, ρακέτα και μπάλα του τένις, τρέξιμο, εγκαταστάσεις και πολλά άλλα. 

Η τεχνολογία στον αθλητισμό σήμερα βρίσκεται σε αμέτρητες μορφές με κάθε καινοτομία να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. 

Κατηγορίες αθλητικής τεχνολογίας:

Αυτο-Τεχνολογίες: 

Τα απαγορευμένα φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση, χειρουργικές επεμβάσεις, προσθετικά/βιονικά άκρα, αθλητικές ψυχολογικές παρεμβάσεις και η γενετική . 

Τεχνολογίες Τοπίου: 

Αυτή η μορφή τεχνολογίας περιλαμβάνει το αθλητικό περιβάλλον (τις εγκαταστάσεις) που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι θεατές παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις. 

Τεχνολογίες χρήσης: 

Περιλαμβάνει εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι αθλητές ή που κλωτσούν, εκσφενδονίζουν ή φορούν.

 Τεχνολογίες Αποκατάστασης: 

Αυτές είναι ουσίες και διαδικασίες με όργανα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών τραυματισμών. 

Τεχνολογίες κίνησης:

 Τα πιο συνηθισμένα από αυτά περιλαμβάνουν ανάλυση βίντεο και κίνησης. 

Αθλητική μηχανική:

Η αθλητική μηχανική μπορεί να θεωρηθεί ως ένας νέος κλάδος μηχανικής, που μπλουτίζει την αθλητική τεχνολογία. Γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα σε δύο διακριτούς τομείς: αυτόν της αθλητική επιστήμης και της μηχανικής.

 Οι μηχανικοί αθλητισμού είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την κατασκευή νέου εξοπλισμού με βάση τον αθλητή και η αλληλεπίδρασή τους. Με τον εξοπλισμό χωρίς αμφιβολία, η μηχανική και η τεχνολογία έχουν παίξει σημαντικό  ρόλο όχι μόνο στη βελτίωση της απόδοσης ενός αθλητή, αλλά και στο να κάνουν τα αθλήματα πιο διασκεδαστικά και ασφαλή (Zahari 2013).


Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστορία θα βρει αρκετές εφευρέσεις που χρησιμοποιήθηκαν στον αθλητισμό:

 • Η περίφημη παρατήρηση του Νεύτωνα για τη μηχανική πτήσης της μπάλας του τένις στην επιστολή του προς τον Όλντενμπουργκ το 1671 μπορεί έμμεσα να θεωρηθεί ως η πρώτη συνεισφορά της μηχανικής στον τομέα του αθλητισμού (Newton, 1671). 

• Ο ιταλός Tullio Campagnolo έφερε επανάσταση στη βιομηχανία ποδηλάτων δημιουργώντας και κατοχυρώνοντας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον μηχανισμό γρήγορης απελευθέρωσης το 1930 που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Το 1933 δημιούργησε τον εξοπλισμό ποδηλάτου ντεραγιέ. Αυτή η εφεύρεση, επιτρέπει στους ποδηλάτες να αλλάζουν ταχύτητες χωρίς να σταματήσουν και να αφαιρέσουν τον πίσω τροχό, πρακτική που γινόταν πριν από την ύπαρξη αυτής της εφεύρεσης.

 • Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο εφευρέθηκαν από την Union Carbide το 1958 τα ανθρακονήματα. Αυτό υλικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ελαφριών και ισχυρών σύνθετων υλικών, τα οποία βρίσκονται τώρα σε άφθονο αθλητικό εξοπλισμό.

 • Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου του 1972, ο κόσμος συγκλονίστηκε καθώς καταρρίφθηκαν 21 από τα 22 παγκόσμια ρεκόρ κολύμβησης. Οι κολυμβητές που έσπασαν τα ρεκόρ φορούσαν μαγιό από νάιλον της Speedo, το  οποίο είναι ακόμα το πιο δημοφιλές εμπορικό μαγιό. (Το 2008, μόνο το 6% των κολυμβητών που δεν φορούσαν τα μαγιό της Speedo LZR Racer εξασφάλισαν χρυσά μετάλλια. Στο παγκόσμιο πρωτάλημα του 2009 πραγματοποιήθηκαν 29 παγκόσμια ρεκόρ.

 • Στην αυγή του 20ου αιώνα ξεκινά η χρήση του Hawk-Eye, μιας προηγμένης τεχνολογίας παρακολούθησης μπάλας στο US Open. Ήταν το πρώτο γκραν σλαμ τουρνουά τένις που επέτρεψε στους παίκτες να πχρησιμοποιήσουν τέτοια τεχνολογία για να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του διαιτητή.

 • Αντίστοιχη τεχνολογία με το Hawk-Eye του τένις είναι το VAR και το goal-linetechnology που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο. Είναι φανερό ότι σε όλη ιστορία, το στοιχείο της μηχανικής έχει κάπως ωθή

Ας γνωρίσουμε μερικά σύγχρονα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από αθλητές:

ΜΑΓΙΩ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

Η βιομιμητική, έρχεται να βελτιώσει ακόμα και τις καλοκαιρινές σας βουτιές. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό μαγιό από τεχνητό δέρμα καρχαρία που μειώνει στο ελάχιστο την αντίσταση του νερού.



Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του υδροδυναμικό υλικό που μιμείται το δέρμα του ρυγχοκαρχαρία (Isurus oxyrinchus) ενός από τους ταχύτερους του είδους.

Το δέρμα του αποτελείται από «πλακοειδή λέπια» σαν μικρά δόντια που διαθέτουν ειδικά αυλάκια τα οποία ελαχιστοποιούν την τριβή του με το νερό.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Τζορτζ Λόντερ σκάναραν το δέρμα ενός ρυγχοκαρχαρία και κατάφεραν να μοντελοποιήσουν τη δομή του μέσω υπολογιστή και να το εκτυπώσουν με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Στη συνέχεια τοποθέτησαν τη μεμβράνη σε ρομποτικό βραχίονα, δοκιμάζοντας τις υδροδυναμικές δυνατότητες του υλικού. Οπως προέκυχε από τις μετρήσεις τα πλακοειδή λέπια μείωσαν την αντίσταση κατά 8,7% στο νερό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υλικό αυτό, χρησιμοποιήθηκε  για την κατασκευή της απόλυτης κολυμβητικής στολής.

ΜΠΑΛΛΑ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Αυτή η νέα μπάλα της Adidas, είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία του ημι-αυτοματόματου οφσάιντ (SAOT), όπως και η Al Rihla, με έναν αισθητήρα τοποθετημένο στο κέντρο της μπάλας, που στέλνει δεδομένα 500 φορές το δευτερόλεπτο, καθορίζοντας με απόλυτη ακρίβεια τι συνέβη και πότε, στον αγωνιστικό χώρο.








ΤΟ GPS ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το GPS (Global Positioning System) είναι ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο βασίζεται σε ένα “πλέγμα” εικοσιτεσσάρων δορυφόρων της γης, στους οποίους υπάρχουν ειδικές συσκευές, οι οποίες ονομάζονται “δέκτες GPS”.



Τη συσκευή, ο αθλητής την τοποθετεί σε ένα ειδικό γιλέκο στο πίσω μέρος της πλάτης, οι συσκευές ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται πάνω στη συσκευή και με το πάτημα του κουμπιού απενεργοποιούνται ξανά. Η μπαταρία του χαρίζει αυτονομία πέντε ωρών και είναι αδιάβροχο. Επίσης τοποθετείται και ένα καρδιοσυχνόμετρο στο στήθος το οποίο στέλνει το σήμα στη συσκευή. Αφού έχει γίνει η καταγραφή των δεδομένων, που ξεκινά με την ενεργοποίηση της συσκευής αυτόματα, έρχεται η διαδικασία ανάλυσης των δεδομένων που καταγράφθηκαν, με τη χρήση ενός καλωδίου USB όπου τα δεδομένα μεταφέρονται σε ένα λογισμικό του υπολογιστή μας, με χρόνο μετατροπής κάθε συσκευής στα 30s-1min.Στη συνέχεια στο λογισμικό που διαθέτουμε μπορούμε να έχουμε μια βάση δεδομένων με τις ημέρες των προπονήσεων, συμμετοχές αθλητών και όλα τα δεδομένα που καταγράφθηκαν.

ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ 

Εάν θέλατε να παίξετε μπάσκετ σε ένα ζευγάρι αυτόματου δεσίματος παπουτσιών θα έχετε την ευκαιρία σας μέσα στο 2019. Τα στελέχη της εταιρείας παπουτσιών Nike αποκάλυψαν σχέδια για ένα “HyperAdapt” παπούτσι μπάσκετ μέσα στο 2019 που θα κοστίσει περίπου $ 350.

Η τεχνολογία των παπουτσιών με αυτόματο δέσιμο μας ήρθε πριν από δύο χρόνια, όταν για πρώτη φορά τότε ακούστηκε ο όρος “HyperAdapt” και έφερε στην αγορά ένα αθλητικό παπούτσι που απευθυνόταν “σε λίγους” καθώς κόστιζε και συνεχίζει να κοστίζει 720 δολάρια.

Αυτή την φορά όμως η τιμή πέφτει και η εταιρεία κοιτάει το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο της αρχικής διαφήμισης του προϊόντος στελέχη της εταιρείας ξεκίνησαν τις σχετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις πάνω στο νέο αυτό παπούτσι μπάσκετ. Ο CEO της Mark Parker περιέγραψε: “Έχουμε ένα έξυπνο παπούτσι σχεδιασμένο για το τέλειο fit και είναι ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση και σύνδεση της ψηφιακής τεχνολογίας μας με το προϊόν μας.

ΚΡΑΝΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

Τα σημερινά κράνη της Formula 1 είναι φτιαγμένα από ένα συνδυασμό ανθρακονημάτων και Kevlar ώστε το βάρος να συγκρατείται στα 1,25 κιλά –λόγω των πολύ υψηλών επιταχύνσεων g– χωρίς συμβιβασμούς στην προστασία. Οι στρώσεις υλικών σε ένα αγωνιστικό κράνος της F1 φτάνουν τις 17, και η τελευταία, η ορατή, είναι καλυμμένη με αυτοκόλλητα των χορηγών που δίνουν τα λεφτά. Οι πιλότοι F1 πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά τη σχεδίαση του κράνους τους, διότι η FIA επιτρέπει πλέον μία μόνο αλλαγή το χρόνο.






και η δύναμη των ίδιων να αλλάξουν τη ζωή τους

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια