Ticker

15/recent/ticker-posts

Τεχνολογία Α΄ Γυμνασίου

 

Εισαγωγικές γνώσεις για την Τεχνολογία Α΄ Γυμνασίου

Ορισμός της Τεχνολογίας

Τεχνολογία  είναι οτιδήποτε έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στον υλικό τομέα(κυρίως) ,από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό  να ικανοποιήσει  τις ανάγκες του(ανάλογα  την εποχή) και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του.

Για παράδειγμα, ένα διαστημόπλοιο, ένας υπολογιστής , μια τεχνητή λίμνη είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας. Δεν είναι τεχνολογία   όμως πχ. η θάλασσα ,η λίμνη κτλ..

ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;

 Μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν περιορισμένη μόνο στα ανθρώπινα όντα, αλλά πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά και ορισμένες κοινωνίες δελφινιών έχουν αναπτύξει απλά εργαλεία και μεθόδους επεξεργασίας της τροφής ή κατασκευής της φωλιάς τους και τα οποία μεταβιβάζουν  στις επόμενες γενεές.



 

Εξέλιξη  της τεχνολογίας

Η χρήση της τεχνολογίας από το ανθρώπινο είδος ξεκίνησε με την μετατροπή των φυσικών πρώτων υλών(πυρόλιθος-ξύλα-κόκαλα) σε απλά εργαλεία, και συνέχισε  με  την επεξεργασία  των μετάλλων(χαλκός-σίδηρος -χρυσός-ασήμι και κράματα αυτών)

Αρχικά η τεχνολογία προχωρούσε με μικρά  και αργά βήματα .Υπήρχαν περίοδοι μεγάλης άνθησης για τα δεδομένα  της εποχής,  αλλά τα τελευταία 250 περίπου χρόνια(μετά την ανάπτυξη της βιομηχανίας και των θετικών επιστημών) γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη.

Ξεκινώντας πάντα  από  απλές  κατασκευές (ένα  ή λίγα εξαρτήματα)   σιγά σιγά  προχώρησε  σε σύνθετες κατασκευές αποτελούμενες  από ένα λειτουργικό σύνολο απλών κατασκευών ,ανάλογα με τον σκοπό που ήθελε να επιτύχει.

 Η προϊστορική ανακάλυψη της ικανότητας των ανθρώπων να ελέγχουν τη φωτιά βοήθησε στην εκμετάλλευση των  μετάλλων και  την κατασκευή αντικειμένων καθημερινής χρήσης(κεραμικά κτλ.)   Η  εφεύρεση του τροχού  επίσης βοήθησε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν ,να ελέγχουν το περιβάλλον τους και να εκμεταλλεύονται κάποιες μορφές ενέργειας. .

Πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η τυπογραφία, το τηλέφωνο και το Διαδίκτυο, έχουν περιορίσει τα φυσικά εμπόδια της επικοινωνίας και έχουν επιτρέψει στους ανθρώπους και να αλληλοεπιδρούν σε παγκόσμια κλίμακα. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς: η κατασκευή καταστροφικών όπλων έχει προχωρήσει, στη διάρκεια της ιστορίας, από τα ρόπαλα στα πυρηνικά όπλα.


 Βασική αρχή εξέλιξης της τεχνολογίας

«Κάθε  φορά που η τεχνολογία λύνει ένα πρόβλημα,  προκύπτει ένα άλλο»

Αυτό μπορεί  να  είναι ένα   ελάττωμα-αστοχία   του τεχνολογικού προϊόντος ή κάποιο πρόβλημα που προκάλεσε η χρήση του στον χρήστη ή στο περιβάλλον.

Παρά  τους ποιοτικούς ελέγχους που κάνουν οι κατασκευαστές σήμερα οι αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον μπορούν να εμφανιστούν αμέσως ή μετά από πολλά χρόνια.

Π.χ.

·         το αυτοκίνητο έλυσε το πρόβλημα  της μετακίνησης αλλά είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τα ατυχήματα, κ.α.. ,

·          το χαρτί   έλυσε το πρόβλημα  της αποθήκευσης πληροφοριών. Με την εκτεταμένη χρήση του προκάλεσε αποψίλωση δασών κτλ.

Δεν υπάρχει τεχνολογικό προϊόν του ανθρώπου που να είναι «τέλειο» από όλες τις απόψεις.




Τι είναι εφεύρεση; Πως προκύπτουν οι εφευρέσεις

Γενικά ο όρος εφεύρεση είναι η δημιουργία κάτι νέου( τεχνικής κυρίως μορφής κατασκευή)που συνηθέστερα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής προσπάθειας (π.χ. εφεύρεση του ραντάρ), πολλές φορές όμως και τύχης, (π.χ. εφεύρεση του αερόστατου).

Το νέο αυτό δημιούργημα μπορεί να είναι κάτι  εντελώς πρωτότυπο ή  να αποτελεί προοδευτική εξέλιξη κάποιου προηγούμενου μοντέλου με  κάποια πρωτότυπα χαρακτηριστικά.

Με τις διάφορες εφευρέσεις του ο άνθρωπος στη μακραίωνη παρουσία του στη Γη ανακάλυψε μετά από ατελείωτες έρευνες τις  φυσικές και χημικές ιδιότητες της ύλης που τον βοήθησαν με τη σειρά τους , στην κατασκευή νέων τεχνολογικών προϊόντων.

 Μ' αυτές αφενός η ζωή του ανθρώπου έγινε πιο άνετη και αφετέρου ο τεχνολογικός πολιτισμός έλαβε τεράστιες διαστάσεις.


Τα παραδείγματα  είναι πάρα πολλά  ,π.χ. οι διάφορες σμίλες του γλύπτη  μοιάζουν υπερβολικά με τους κυνόδοντες και τους κοπτήρες του ανθρώπου ή το εργαλείο του υδραυλικού ,ο κάβουρας, μιμείται  τη  λειτουργία  της δαγκάνας του αντίστοιχου οστρακόδερμου.

Αυτό συμβαίνει ακόμα  σήμερα σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας(κατασκευή ρομπότ, σχεδίαση αεροπλάνων, πλοίων ,μαγιό με υλικό που μιμείται το δέρμα καρχαρία κτλ.).


 Επίσης κάποιες εφευρέσεις προέκυψαν μέσα από ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο έδωσε την ιδέα για  την κατασκευή ενός επιτυχημένου τεχνολογικού προϊόντος. Βασικό  στοιχείο και σε αυτή την περίπτωση έπαιξε η παρατηρητικότητα-επινοητικότητα του εφευρέτη που  μετέτρεψε το τυχαίο γεγονός μετά από έρευνα και πειράματα σε πρακτικό αντικείμενο.

Μια  τέτοια τυχαία ανακάλυψη έκανε το 1905 στη Γαλλία ο χημικός Edward Benedictus ,όταν έκανε πειράματα με το υλικό Nitrocellulose(νιτροκυτταρίνη). Του έπεσε όμως ο δοκιμαστικός σωλήνας και έκπληκτος είδε ότι ενώ έσπασε, δεν διαλύθηκε.
Μια μαλακή διάφανη μεμβράνη συγκρατούσε τα θραύσματα του γυαλιού μεταξύ τους. Αυτό το γεγονός του έδωσε την ιδέα για το κρύσταλλο
triplex ,το οποίο τοποθετήθηκε στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, αντικαθιστώντας το απλό τζάμι  που ήταν επικίνδυνο για τους επιβάτες.

Τους τελευταίους αιώνες, βέβαια οι περισσότερες εφευρέσεις προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης έρευνας η οποία χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα της βασικής  επιστημονικής έρευνας(νέες θεωρίες) για την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων για τον άνθρωπο.

Έτσι ο άνθρωπος δημιουργεί  νέες εντελώς πρωτότυπες εφευρέσεις ή   βελτιώνει τα τυχόν προβλήματα  των προηγουμένων. Επίσης συνδυάζοντας δύο ή περισσότερες εφευρέσεις δημιουργεί  μία νέα εφεύρεση..

Επιστήμη  και Τεχνολογία

Γενικά επιστήμη είναι  ένα σύνολο γνώσεων ( που έχει αποκτηθεί μετά από  αιτιολογημένη έρευνα) , που στοχεύει στην ερμηνεία των φυσικών φαινομένων. 

Οι Αρχαίοι Έλληνες π.χ. θεωρούσαν ως δημιουργό σεισμού  τον Εγκέλαδο ενώ σήμερα  το φαινόμενο  εξηγείται  με την επιστήμη της Γεωλογίας και την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών.

Έτσι:

•           Εκμεταλλευόμενος ο άνθρωπος τα αποτελέσματα  της βασικής επιστημονικής έρευνας,( δηλαδή  των νέων επιστημονικών θεωριών), με τη βοήθεια  της εφαρμοσμένης έρευνας δημιουργεί νέα τεχνολογικά προϊόντα ,πιο εξελιγμένα.

Έτσι η θεωρία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων βοήθησε τον άνθρωπο να αναπτύξει τις τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο

·         Με τη σειρά τους τα   τεχνολογικά επιτεύγματα  του ανθρώπου (μικροσκόπια, ζυγαριές ακριβείας, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ευκρίνειας κτλ.)βοηθούν στην εξέλιξη της επιστήμης π.χ. της βιολογίας, της χημείας κτλ., και την ανάπτυξη νέων θεωριών .

Αυτός ο κύκλος θα συνεχίζεται για πάντα. 



Ακολουθεί Power Point για να το παρακολουθήσετε 
πατήστε ΕΔΩ

ΤΕΣΤ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ  

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

                   



                                  







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια