Ticker

15/recent/ticker-posts

Επικοινωνίες -Τεχνολογία Γυμνασίου

Τι είναι επικοινωνία

Επικοινωνία είναι η διαδικασία της ανταλλαγής πληροφορίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών για τα οποία η πληροφορία έχει νόημα(προϋπόθεση η χρήση κοινού κώδικα επικοινωνίας). Ο πιο συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας είναι ο προφορικός και ο γραπτός λόγος. 

Γενικά ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει:
α) το πομπό (π.χ. μια κεραία) - αυτός που εκπέμπει την πληροφορία,
β)το δέκτη , είναι αυτός που λαμβάνει την πληροφορία ( πχ. μια κεραία λήψης σημάτων  )
τεχνολογία γυμνασίου
γ)και τον δίαυλο επικοινωνίας που είναι το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψει η πληροφορία (χάλκινα  καλώδια, οπτικές ίνες,αέρας ,κενό,). 
Οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τρόπους-μέσα  επικοινωνίας. 
Οι πιο σημαντικοί  έως την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού τον 19ο αιώνα φαίνονται παρακάτω:

1.  Ηχητικά σήματα-μυνήματα με τη φωνή τους ή με κρουστά όργανα, ή με τον ακουστικό τηλέγραφο (κέρας Μ. Αλεξάνδρου)κτλ.
2.  Γραπτά  μηνύματα  με αγγελιοφόρους  (πεζοί-έφιπποι)

3.  Γραπτά μηνύματα με ταχυδρομικά περιστέρια


​4. Οπτικά σήματα (με φωτιά-πυρσούς  , με καπνό  ή με σημαίες οι ναυτικοί)

5.Υδραυλικός τηλέγραφος του Κτησίβιου

6. Τυπογραφία



Οι επικοινωνίες στη σύγχρονη εποχή από τον 19ο αιώνα και μετά

Στη σύγχρονη εποχή, από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και μετά καθιερώθηκε ο  όρος Ηλεκτρικές Επικοινωνίες ή Τηλεπικοινωνίες, που αναφέρεται σε επικοινωνιακά μέσα που λειτουργούν με τη χρήση του ηλεκτρισμού και των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων( όλες οι επικοινωνίες και οι αρχαίες και οι  σύγχρονες απαιτούν την χρήση κάποιας μορφής ενέργειας). 

Η ανακάλυψη του ηλεκτρικού τηλέγραφου το 1838 από τον Σάμιουελ Μορς μιας διάταξης που με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούσε να μεταδώσει σε μεγάλες αποστάσεις μέσω καλωδίων γραπτά σημεία (παύλες και τελείες)  τα οποία ονομάστηκαν στη συνέχεια "σήματα Μορς" έφερε επανάσταση και άνοιξε το δρόμο για τις ενσύρματες επικοινωνίες.


Πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με την εφεύρεση του πρώτου τηλεφώνου. Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπέλ ήταν αυτός που πρόλαβε να πιστωθεί την εφεύρεση του τηλεφώνου καταθέτοντας πρώτος την εφεύρεσή του στο Γραφείο Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ. Έτσι στις 10 Μαρτίου του 1876 παρουσιάζει  τη συσκευή που μπορούσε να μεταφέρει ήχο και φωνή που  αργότερα ονομάστηκε τηλέφωνο.


Ο Γουλιέλμο  Μαρκόνι, ένας νεαρός επιστήμονας, ήταν ο πρώτος ο οποίος κατάφερε με την πειραματική του συσκευή και με τη βοήθεια της θεωρίας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων να εκπέμψει ασύρματα μηνύματα από το 1895 έως το 1899 σε αποστάσεις μέχρι και 100 χιλιομέτρων .Ο Μαρκόνι κατάφερε και έφτιαξε το πρώτο πομπό που μπορούσε να εκπέμπει σήματα σε μεγάλες αποστάσεις. Η ασύρματη τηλεγραφία είχε γεννηθεί.



Τις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες τις  διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες:



1.  Ασύρματες επικοινωνίες

Περιλαμβάνει εκείνα τα μέσα όπου οι πληροφορίες και τα δεδομένα μεταδίδονται και λαμβάνονται  ασύρματα, δηλαδή χωρίς τη χρήση καλωδίων. 
Το μέσο μεταφοράς είναι ο αέρας  ή το κενό στο διάστημα  με τη χρήση των  ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Τέτοια είναι :το  ραδιόφωνο,  η τηλεόραση , το κινητό τηλέφωνο(Κυψελοειδές ραδιοτηλέφωνο),  το ασύρματο οικιακό  τηλέφωνο, το  ραντάρ, το σόναρ,το δορυφορικό τηλέφωνο,  το walkie-talkie, Gps,  συσκευές  με bluetooth ,συσκευές με υπέρυθρες  όπως το τηλεκοντρόλ ,κ.ά.



​​2. Ενσύρματες επικοινωνίες

Περιλαμβάνει εκείνα τα μέσα όπου οι πληροφορίες και τα δεδομένα μεταδίδονται και λαμβάνονται ενσύρματα,   μέσω  μεταλλικών καλωδίων ή οπτικών ινών  με τη χρήση ηλεκρομαγνητικών κυμάτων.  

 Τέτοιες είναι : Σταθερό τηλέφωνο, φαξ(τηλεομοιότυπο), τηλέτυπο, κλειστό κύκλωμα ενδοσυνεννόησης,  τοπικό δίκτυο ίντερνετ LAN,κ.ά.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια