Στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας Γ΄ Γυμνασίου οι μαθητές καλούνται να πραγματοποιήσουν μια πειραματική έρευνα.Ακολουθούν τα κεφάλαια που θα αποτελούν την γραπτή εργασία.
υπόδειγμα πειραματικής έρευνας |
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ θΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ……………………………
ΟΜΑΔΑ:……………………………………………………………………………………………………………………………….
ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:ΠΩΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Περιγραφή του προβλήματος
Στην φετινή χρονιά στα πλαίσια του μαθήματος «Τεχνολογία» κλήθηκα να δημιουργήσω
μια γραπτή εργασία . Μετά από λίγη σκέψη αποφάσισα ότι θέλω να φτιάξω μια εργασία που να περιγράφω και να εξηγώ τη διαλυτότητα ορισμένων στερεών ουσιών και
συγκεκριμένα της λευκής ζάχαρης , ΚΤΛ .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο:.Περιγραφή του σκοπού της έρευνας
Ως μαθητής , επέλεξα αυτό το θέμα διότι……………………….
. Ακόμη , είναι ένα πείραμα που μπορώ να το υλοποιήσω εύκολα με ασφάλεια και με μηδαμινό κόστος , αφού μπορώ να το κάνω σπίτι μου με απλά καθημερινά υλικά .
Επίσης είναι κάτι που αφορά πολλούς τομείς της καθημερινότητας του ανθρώπου και της βιομηχανίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο:ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ
Περιγραφή των κοινωνικών αναγκών που εξυπηρετεί η έρευνα
Η έρευνα που έκανα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των φυσικών επιστημών , και
συγκεκριμένα της φυσικής και της χημείας . Ακόμη , θα αναφερθώ σε φυσικά φαινόμενα (όπως τα διαλύματα, ………………………………………………..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο:ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Π.Χ. Η θερμοκρασία του διαλύτη δεν επηρεάζει την διαλυτότητα της ζάχαρης
Διαμόρφωση της υπόθεσης της έρευνας
Η υπόθεση που θα προσπαθήσω να επαληθεύσω ή να καταρρίψω είναι :
« Υποθέτω πως και στις τρεις αυτές στερεές ουσίες η διαλυτότητα είναι μεγαλύτερη όταν
αυξάνει η θερμοκρασία του διαλύματος (διαλύτης νερού.) »
Ανάλυση των παραμέτρων που θεωρήθηκαν ότι δεν επηρεάζουν τα
αποτελέσματα της έρευνας
Στην έρευνα που θα κάνω θα θεωρώ αμελητέες παραμέτρους (ΣΤΑΘΕΡΕΣ για την έρευνα μου) τις ακόλουθες :
1) Οι μετρήσεις (όγκων , βάρους, χρόνου) δεν θα πραγματοποιηθούν με ειδικά
όργανα μέτρησης και από εξειδικευμένο προσωπικό.
2) Τον χρόνο ( π.χ. είτε το κάνω στις 8 π. μ. είτε στις 8 μ. μ. το ίδιο θα θεωρώ ότι θα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας )
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο :ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Γίνεται , λοιπόν ,εύκολα κατανοητό πως οι μεταβλητές που θα χρησιμοποιήσω είναι :
Ανεξάρτητη μεταβλητή : Θερμοκρασία που έχει το υδατικό διάλυμα.(Διαλύτης το νερό)
Π.χ. 1ο επίπεδο τιμών θερμοκρασίας : 15, 20
ΚΑΙ 35 βαθμούς Κελσίου
Εξαρτημένη μεταβλητή : Η διαλυτότητα της στερεάς ουσίας ζάχαρης-αλατιού
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
· ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ
ΧΗΜΕΙΑ-ΦΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
· ΟΡΙΣΜΟΙ
v ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΜΑ…………….
v ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΤΗΣ………………..
v ΕΙΔΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ………………………………..
v ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ,…………………………….
v ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ………………..
v ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ……………………..
v ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΗ
ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΔΙΑΛΥΜΑ…………………….
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο .
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ
Παραδοχή σταθερών της έρευνας μου
1. Ίδια ποσότητα νερού ως διαλύτης και στα τρία ποτήρια ( 100 ml )νερού
2. Ίδιες συνθήκες περιβάλλοντος κατά τη εκτέλεση των πειραμάτων
3. Ίδια δοχεία (μέγεθος, σχήμα, υλικό)
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
1) Αρχικά, θα γεμίσω τρία ποτήρι με νερό σε θερμοκρασίες 10,20 και 35 βαθμούς
2) Ύστερα, θα ρίχνω με ένα κουταλάκι του γλυκού ξεχωριστά στο καθένα ζάχαρη και ανακατεύω
3) Μόλις θα παρατηρήσω ίζημα στον πυθμένα κάθε ποτηριού θα σταματώ
4) Γνωρίζοντας ότι κάθε κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια
υπολογίζω πόσα γραμμάρια έριξα σε καθένα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8ο :ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Περιγραφή των ορίων και περιορισμών της έρευνας
v Οι θερμοκρασίες που επέλεξα
v η στερεά ουσία που
επέλεξα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
Αυτό γίνεται σύμφωνα με το προηγούμενο κεφάλαιο..
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
………………………………………………………………………………………………
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο :. Συμπεράσματα της έρευνας
Το συμπέρασμα της έρευνας μου ………………………………………………………………………
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο .ΚΕΦ.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Η παρούσα εργασία μας δίνει έναυσμα για διάφορες ιδέες εργασιών για το μέλλον. Μας δημιουργεί ερωτήματα, τα οποία μόνο με έρευνα, παρατήρηση και συμπέρασμα μπορούμε να λύσουμε. Έτσι, κάποιες προτάσεις είναι οι ακόλουθες ……………………………………………………………………………………………………………………………………….
.Βιβλιογραφία
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ……………………………
ΟΜΑΔΑ:……………………………………………………………………………………………………………………………….
ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:ΠΩΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Περιγραφή του προβλήματος
Στην φετινή χρονιά στα πλαίσια του μαθήματος «Τεχνολογία» κλήθηκα να δημιουργήσω
μια γραπτή εργασία . Μετά από λίγη σκέψη αποφάσισα ότι θέλω να φτιάξω μια εργασία που να περιγράφω και να εξηγώ τη διαλυτότητα ορισμένων στερεών ουσιών και
συγκεκριμένα της λευκής ζάχαρης , ΚΤΛ .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο:.Περιγραφή του σκοπού της έρευνας
Ως μαθητής , επέλεξα αυτό το θέμα διότι……………………….
. Ακόμη , είναι ένα πείραμα που μπορώ να το υλοποιήσω εύκολα με ασφάλεια και με μηδαμινό κόστος , αφού μπορώ να το κάνω σπίτι μου με απλά καθημερινά υλικά .
Επίσης είναι κάτι που αφορά πολλούς τομείς της καθημερινότητας του ανθρώπου και της βιομηχανίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο:ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ
Περιγραφή των κοινωνικών αναγκών που εξυπηρετεί η έρευνα
Η έρευνα που έκανα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των φυσικών επιστημών , και
συγκεκριμένα της φυσικής και της χημείας . Ακόμη , θα αναφερθώ σε φυσικά φαινόμενα (όπως τα διαλύματα, ………………………………………………..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο:ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Π.Χ. Η θερμοκρασία του διαλύτη δεν επηρεάζει την διαλυτότητα της ζάχαρης
Διαμόρφωση της υπόθεσης της έρευνας
Η υπόθεση που θα προσπαθήσω να επαληθεύσω ή να καταρρίψω είναι :
« Υποθέτω πως και στις τρεις αυτές στερεές ουσίες η διαλυτότητα είναι μεγαλύτερη όταν
αυξάνει η θερμοκρασία του διαλύματος (διαλύτης νερού.) »
Ανάλυση των παραμέτρων που θεωρήθηκαν ότι δεν επηρεάζουν τα
αποτελέσματα της έρευνας
Στην έρευνα που θα κάνω θα θεωρώ αμελητέες παραμέτρους (ΣΤΑΘΕΡΕΣ για την έρευνα μου) τις ακόλουθες :
1) Οι μετρήσεις (όγκων , βάρους, χρόνου) δεν θα πραγματοποιηθούν με ειδικά
όργανα μέτρησης και από εξειδικευμένο προσωπικό.
2) Τον χρόνο ( π.χ. είτε το κάνω στις 8 π. μ. είτε στις 8 μ. μ. το ίδιο θα θεωρώ ότι θα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας )
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο :ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Γίνεται , λοιπόν ,εύκολα κατανοητό πως οι μεταβλητές που θα χρησιμοποιήσω είναι :
Ανεξάρτητη μεταβλητή : Θερμοκρασία που έχει το υδατικό διάλυμα.(Διαλύτης το νερό)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
· ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ
· ΟΡΙΣΜΟΙ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ
Παραδοχή σταθερών της έρευνας μου
1. Ίδια ποσότητα νερού ως διαλύτης και στα τρία ποτήρια ( 100 ml )νερού
2. Ίδιες συνθήκες περιβάλλοντος κατά τη εκτέλεση των πειραμάτων
3. Ίδια δοχεία (μέγεθος, σχήμα, υλικό)
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
1) Αρχικά, θα γεμίσω τρία ποτήρι με νερό σε θερμοκρασίες 10,20 και 35 βαθμούς
2) Ύστερα, θα ρίχνω με ένα κουταλάκι του γλυκού ξεχωριστά στο καθένα ζάχαρη και ανακατεύω
3) Μόλις θα παρατηρήσω ίζημα στον πυθμένα κάθε ποτηριού θα σταματώ
4) Γνωρίζοντας ότι κάθε κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια
υπολογίζω πόσα γραμμάρια έριξα σε καθένα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8ο :ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Περιγραφή των ορίων και περιορισμών της έρευνας
v Οι θερμοκρασίες που επέλεξα
Αυτό γίνεται σύμφωνα με το προηγούμενο κεφάλαιο..
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
………………………………………………………………………………………………
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο :. Συμπεράσματα της έρευνας
Το συμπέρασμα της έρευνας μου ………………………………………………………………………
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο .ΚΕΦ.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Η παρούσα εργασία μας δίνει έναυσμα για διάφορες ιδέες εργασιών για το μέλλον. Μας δημιουργεί ερωτήματα, τα οποία μόνο με έρευνα, παρατήρηση και συμπέρασμα μπορούμε να λύσουμε. Έτσι, κάποιες προτάσεις είναι οι ακόλουθες ……………………………………………………………………………………………………………………………………….
.Βιβλιογραφία
0 Σχόλια