Ticker

15/recent/ticker-posts

Τεχνολογία μεταφορών

Η τεχνολογία μεταφορών ασχολείται με την εφεύρεση νέων μέσων μεταφοράς,που να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια,οικονομία καυσίμων ,προστασία του περιβάλλοντος κτλ.Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί τα επιτεύγματα της τεχνολογίας ενέργειας,μηχανών,εργαλείων, επικοινωνιών και τεχνολογίας υλικών

Τι είναι μεταφορά

Μεταφορά  είναι  η μετακίνηση  ενός αντικειμένου  από ένα σημείο σε ένα άλλο.Για  το  σκοπό αυτό  ο άνθρωπος  και η τεχνολογία μεταφορών  συνεχώς  βρίσκει νέα  μεταφορικά  μέσα ,καταναλώνοντας φυσικά  ενέργεια  για  πραγματοποίηση  της  μετακίνησης αυτής

τεχνολογία μεταφορών

         Ο άνθρωπος από πολύ παλιά χρησιμοποιούσε διάφορα μέσα για τις μετακινήσεις του στη ξηρά και στην θάλασσα και πολύ αργότερα στον αέρα και στο διάστημα. Τα ζώα ήταν το πρώτο μεταφορικό μέσο που χρησιμοποίησε ο  άνθρωπος στην ξηρά ενώ μια απλή σχεδία ήταν το πρώτο πλωτό μέσο. 
Η ανακάλυψη του τροχού (πέτρινος αρχικά)  που ανάγεται στο 5000 π.Χ.  στην Μεσοποταμία έδωσε μια καινούργια δυναμική στις μετακινήσεις των ανθρώπων. 
Με τη βοήθεια του τροχού ο άνθρωπος έφτιαξε τις πρώτες άμαξες οι οποίες κινούνταν φυσικά με τη δύναμη των ζώων (άλογα, βόδια). 
Για πολλούς αιώνες η κίνηση των μεταφορικών μέσων είτε  της ξηράς είτε της θάλασσας γινόταν αποκλειστικά με την αιολική ενέργεια ή με την μυϊκή δύναμη των ζώων και των ανθρώπων.
 Η ανακάλυψη της ατμομηχανής τον 17ο αιώνα αλλάζει ριζικά το προφίλ των μεταφορικών μέσων. Πολύ γρήγορα δημιουργείται το πρώτο ατμοκίνητο τρένο, το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο και το πρώτο ατμοκίνητο αυτοκίνητο.  
Με την ανακάλυψη των μηχανών εσωτερικής καύσης, βενζίνης και ντίζελ τα μεταφορικά μέσα γίνονται πιο γρήγορα και πιο ευέλικτα .
Επίσης εμφανίζονται και τα πρώτα αεροπλάνα το 1903(με κινητήρα Ford) ,το οποία εξελίχθηκαν ταχύτατα εξ αιτίας των δύο παγκόσμιων πολέμων.
Μετά το 1950 αρχίζει ο αγώνας για την κατάκτηση του διαστήματος βασιζόμενος στην ανακάλυψη  του πυραύλου από τον Γερμανό Werner von Brown.
Η  εξέλιξη και η χρήση  όλων των μεταφορικών μέσων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος(το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την όξινη βροχή, την μόλυνση των υδάτων ,την ηχορύπανση κτλ.)

Σήμερα για να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές συνέπειες , κινούμαστε στον κόσμο των υβριδικών αυτοκινήτων(hyvrid) και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

  
   Μπορούμε να κατατάξουμε τα μεταφορικά μέσα στις παρακάτω κατηγορίες:

ΧΕΡΣΑΙA ΜΕΣΑ  ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Στη κατηγορία αυτή είναι όλα τα μέσα που βρίσκονται στην ξηρά. Τέτοια μέσα είναι:

1. Τυχαίας διαδρομής

π.χ. αυτοκίνητα(Θερμικού κινητήρα, υβριδικά-ηλεκτρικά), ποδήλατο, μηχανάκι, πατίνι ,φορτηγά , λεωφορεία ,κ.λ.π.

2. Καθορισμένης διαδρομής-τροχιάς

Τρένο , τραμ, μετρό, προαστιακός, μαγνητικό τρένο (maglev),τρόλεϊ, τελεφερίκ, κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρας ,κυλιόμενοι διάδρομοι ,κ.τ.λ.

* Για φορτία σε μορφή σκόνης(τσιμέντο)-μικρών κόκκων(σιτηρά),υγρών(πετρέλαιο-νερό) ή αερίων ( φυσικό αέριο-οξυγόνο νοσοκομείων)χρησιμοποιούνται διαφόρων τύπων  σωλήνες .




ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ  ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Στη κατηγορία αυτή είναι όλα τα μέσα που πετάνε στον αέρα και στο διάστημα:

1. Ελαφρύτερα από τον αέρα

αερόστατα, αλεξίπτωτα, παραπέντε, αερόπλοια (ζέππελιν- zeppelin),wing suits κ.λ.π

2. Βαρύτερα από τον αέρα

 αεροπλάνα, ελικόπτερα, υδροπλάνα, ανεμόπτερα, κ.λ.π.



ΥΔΑΤΙΝΑ ΜΕΣΑ  ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Στη κατηγορία αυτή είναι όλα τα μέσα που βρίσκονται στις θάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια:

1. Μικρών αποστάσεων

βάρκες, ρυμουλκά, σχεδίες, ιστιοφόρα, βενζινάκατος, χοβερκράφτ, υδροπλάνα, κανό, θαλάσσια  ποδήλατα,  ιπτάμενα δελφίνια, καταμαράν, φέρυ μπόουτ,τζέτ σκι ,wind surfing,κτλ.

2. Μεγάλων αποστάσεων

Εμπορικά πλοία, Δεξαμενόπλοια, ποταμόπλοια,Μαούνες, υπερωκεάνια, υποβρύχια, φορτηγά, παγοθραυστικά, αεροπλανοφόρα, ατμόπλοια,ρυμουλκά κτλ.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΜΕΣΑ  ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Στην κατηγορία αυτή είναι όλα τα μέσα που κινούνται στο διάστημα:
πύραυλοι, δορυφόροι, διαστημόπλοια, διαστημικά λεωφορεία, διαστημικά τηλεσκόπια(Humble),διαστημικοί σταθμοί, διαστημοσυσκευές(voyager)

ΑΜΦΙΒΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
 
Εδώ έχουμε τα αερόστρωμνα-χόβερκράφτ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ