Ticker

15/recent/ticker-posts

Τεχνολογία ενέργειας Τεχνολογία Α΄Γυμνασίου

Η ενέργεια υπάρχει παντού γύρω μας σε διάφορες μορφές (φύση, ηφαίστεια ,θάλασσες, μικρόκοσμος, φυσικά φαινόμενα, τροφή κ.α.). 

Είναι εκείνο το φυσικό μέγεθος που προκαλεί τις διάφορες μεταβολές στον υλικό κόσμο, εμφανίζεται με διάφορες μορφές  δεν χάνεται ούτε γεννιέται από το μηδέν αλλά μετατρέπεται από μια μορφή ενέργειας σε άλλη
Η ενέργεια είναι απαραίτητο στοιχείο για να εξελιχθεί  ζωή και η τεχνολογία. Τα εργοστάσια, οι Βιομηχανίες, οι παραγωγικές μονάδες που παράγουν τεχνολογία και όλα τα συστήματα τεχνολογίας χρειάζονται ποσά ενέργειας για να λειτουργήσουν. 


Οι διάφορες κατασκευές-μηχανές του ανθρώπου βοηθούν την ενέργεια να αλλάξει μορφή ,ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά πχ σε ένα ανεμιστήρα η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται  κυρίως σε κινητική και δευτερευόντως σε θερμική.



 ΓΕΝΙΚΗ  ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

  •   Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(Ήπιες-Καθαρές)



Είναι πηγές ενέργειας που ανανεώνονται συχνά και προέρχονται από διάφορες φυσικές πηγές όπως ο ήλιος (ηλιακή ενέργεια), ο άνεμος (αιολική ενέργεια), η γεωθερμία, η ενέργεια του νερού (υδροδυναμική ενέργεια) η παλιρροϊκή, και η βιομάζα (υλικό που παράγεται από οργανισμούς και χρησιμοποιείται ως καύσιμο). 
Ονομάζονται ήπιες μορφές ενέργειας γιατί η εκμετάλλευσή τους δεν απαιτεί ιδιαίτερη παρέμβαση στη φύση και είναι καθαρές μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον αφού δεν έχουν κατάλοιπα.

1.Ηλιακή ενέργεια 
Είναι η ενέργεια που οφείλεται στην ακτινοβολία του ήλιου( λόγω της πυρηνικής σύντηξης ατόμων υδρογόνου που συμβαίνουν εκεί )
2.Υδροδυναμική ενέργεια
Είναι η ενέργεια που περιέχει το νερό όταν πέφτει από ψηλά(την όποια αποκτά το νερό με την βοήθεια του ήλιου που προκαλεί τον κύκλο του νερού)
3.Αιολική ενέργεια
Είναι η ενέργεια που περιέχει ο αέρας λόγω της κινητικής του κατάστασης( η οποία οφείλεται στην  άνιση  θέρμανση της γης από το ήλιο  κατά τη διάρκεια της ημέρας)
4.Βιομάζα
Είναι η χημική ενέργεια που περιέχεται σε ζωντανούς οργανισμούς( κυρίως μέσα από την φωτοσύνθεση  με την βοήθεια του ήλιου)
5.Γεωθερμική
Είναι η ενέργεια που  περιέχεται στο εσωτερικό της γης, εξ αιτίας της εσωτερικής θερμικής της κατάστασης
6.Παλιρροϊκή 
Είναι η ενέργεια από την κίνηση του νερού κατά την άμπωτη και παλίρροια(που οφείλεται στην έλξη του ήλιου και της σελήνης)ή από την κινητική  ενέργεια των κυμάτων( οφείλεται σε πολλούς παράγοντες , ένας από αυτούς είναι ο άνεμος) 


​  Μη ανανεώσιμες- Συμβατικές Πηγές Ενέργειας

Είναι οι πηγές ενέργειας που δεν ανανεώνονται, ή ανανεώνονται πολύ αργά για τα ανθρώπινα δεδομένα. Αυτό θα έχει κάποια στιγμή το αποτέλεσμα την πλήρη εξαφάνισή τους. Τέτοιες πηγές είναι τα ορυκτά καύσιμα όπως  ο άνθρακας, ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και  το φυσικό αέριο. Βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι η καύση τους προκαλεί βλαβερές χημικές ενώσεις για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα π.χ Διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα ,διοξείδιο του Θείου κ.α.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κίνηση μεταφορικών μέσων, θέρμανση κτλ.


1.  Δυναμική ενέργεια


Είναι η ενέργεια λόγω της δυνατότητας ενός σώματος να παράγει έργο λόγω της θέσης σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας ή της κατάστασης που βρίσκεται π.χ μια γλάστρα σε ένα παράθυρο έχει λόγω ύψους , ένα ελατήριο όταν το συμπιέζουμε ή το τεντώνουμε έχει δυναμική λόγω κατάστασης.

2. Κινητική ενέργεια

Είναι η ενέργεια που έχει ένα σώμα όταν κινείται με οποιονδήποτε τρόπο.

Η κινητική και η δυναμική είναι οι δύο μορφές της μηχανικής ενέργειας


3. Ηλεκτρική ενέργεια

Είναι η ενέργεια που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι για την ακρίβεια η κινητική ενέργεια των ηλεκτρονίων μέσα σε έναν αγωγό (π.χ καλώδιο).Για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποα άλλη μορφή ενέργειας  πχ.αιολική,ηλιακή,χημική καυσίμων,πυρηνική,υδροδυναμική,γεωθερμία,μυική κτλ.


4. Χημική ενέργεια

Είναι η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στους χημικούς δεσμούς οι οποίοι συγκρατούν τα άτομα και τα μόρια όλων των ουσιών. Όταν οι ουσίες αντιδρούν χημικά, η ενέργειά τους απελευθερώνεται  και μετατρέπεται σε άλλες μορφές. π.χ στα καύσιμα όταν καίγονται παράγεται θερμική ενέργεια, στις  μπαταρίες η χημική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια, οι τροφές όταν καταναλώνονται  η ενέργειά τους μετατρέπεται σε θερμική-κινητική και χημική άλλης ποιότητας , κ.α.


5. Πυρηνική ή ατομική ενέργεια

Είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται οι πυρήνες ατόμων σε ένα μόριο. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται με τη σχάση ή τη σύντηξη των πυρήνων σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Το αποτέλεσμα της σχάσης ή της σύντηξης είναι η δημιουργία ακτινοβολίας σε επίπεδο ραδιενέργειας και απελευθέρωση θερμικής ενέργειας που με τη σειρά της μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια σε πυρηνικούς σταθμούς η σε πυρηνοκίνητα πλοία( πολεμικά ή παγοθραυστικά).

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΜΟΡΦΗ POWER POINT ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ







.