Ticker

15/recent/ticker-posts

Τεχνολογία και άνθρωπος, ποιός υπηρετεί ποιόν;

 Τεχνολογία και άνθρωπος


τεχνολογία γυμνασίου


«Το πιο θλιβερό στη ζωή αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιστήμη συγκεντρώνει γνώση πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι η κοινωνία αποκτά σοφία», είχε πει  πριν από χρόνια ο Αμερικανός συγγραφέας Ισαάκ Ασίμωφ.

Πριν από χρόνια οι κοινωνιολόγοι μελετούσαν τις επιδράσεις της καταιγιστικής πληροφόρησης στην ανθρώπινη ψυχολογία και στη συμπεριφορά των αποδεκτών της πληροφορίας,  με την ανάπτυξη του ίντερνετ .Σήμερα είναι  ζήτημα προς διερεύνηση  ο καταιγισμός από τεχνολογικά ευρήματα που οδηγεί σε κατηγοροποίηση των ανθρώπων ανάλογα  με την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση στα τελευταία επιτευγματα της τεχνολογίας . Κάτι  όμως που διευκολύνει την καθημερινότητα κάποιων δυσχεραίνει κάποιους άλλους,γιατί ισχύει για όλα ο κανόνας της της τεχνολογίας :"Κάθε φορά που η τεχνολογία λύνει ένα πρόβλημα προκύπτει ένα άλλο".Αυτό μπορεί να είναι πχ. η μόλυνση των ποταμ΄ών της Κίνας για να φτιαχτούν τα κινητά που χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι της Γης.

Ο πρώην πρόεδρος της Deimler Chrysler A.G. (τώρα Deimler A.G.) Dieter Zetsche πάντα υπέρμαχος της τεχνολογικής εξέλιξης, σε παλαιότερη ομιλία του αναφέρεται στο πώς η τεχνολογία θα εκτοπίσει τους ανθρώπους, αλλάζοντας τον εργασιακό ορίζοντα σε μια σειρά επαγγελμάτων. Σήμερα  τα ρομπότ  με τεχνητή νοημοσύνη αρχίζουν να κυριαρχούν όλο και περισσότερο  στη βιομηχανική παραγωγή ,και όχι μόνο, εκτοπίζοντας  χιλιάδες εργαζόμενους.Οι διαδικτυακές πωλήσεις  προϊόντων  που αυξήθηκαν κατακόρυφα ,ιδίως την περίοδο της επιδημίας,οδηγούν σε κλείσιμο  τις μικρές επιχειρήσεις .Στην περίπτωση των δικηγόρων, που ήδη δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, στην Αμερική η IBM Watson παρέχει νομικές συμβουλές μέσα σε λίγα λεπτά. Η διαδικτυακή πλατφόρμα για ταξί και άλλα μικρά οχήματα πόλης (free now) αλλάζει τα δεδομένα  της μετακίνησης στις πόλεις του μέλλοντος.Κάτι παρόμοιο γίνεται με την βραχυπρόθεσμη ενοικίαση κατοικίας (Airbnb)  που δημιουργεί νέα δεδομένα.

Όλα οι παραπάνω  είναι κάποιες από αυτές τις εξελίξεις που επηρεάζουν δραματικά  την αγορά  εργασίας ,οδηγώντας τους ανειδίκευτους στην ανεργία.Ενώ όσοι ασχολούνται με την πληροφική ,με τον προγραμματισμό ,τους 3D printer κτλ θα είναι οι ευνοημένοι ,ολων αυτών των αλλαγών. Σε έναν βαθμό  ,όλες οι παραπάνω αλλαγές κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη. Το στοίχημα όμως είναι να μη χάσουμε το μέτρο.

https://pentathlonsport.gr/en/


Πώς η τεχνολογία επιδρά στην ανθρώπινη φύση

Η  ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει την φυσιολογία του ανθρώπου . Μας έχει  κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, να δρούμε διαφορετικά ,να αισθανόμαστε διαφορετικά, ακόμη και να ονειρευόμαστε διαφορετικά. Επηρεάζει ειδικά  

  • τη μνήμη μας(προς το χειρότερο αποθηκεύοντας πληροφορίες στις ηλεκτρονικές συσκευές αντί για το μυαλό μας) ,
  •  την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης(έντονες εικόνες) 
  • καθώς και την ποιότητα του ύπνου μας.

Αυτό οφείλεται σε ένα επιστημονικό φαινόμενο, γνωστό ως νευροπλαστικότητα, που δεν είναι άλλο από την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη συμπεριφορά του, με βάση τις νέες εμπειρίες που αποκομίζει.

Στην περίπτωση αυτή, οι «νέες εμπειρίες» είναι ο  τεράστιος πλούτος πληροφοριών που προσφέρει το Διαδίκτυο  σε χρόνο μηδέν και οι διαδραστικές-interactive  τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα από την νέα γεννιά.

Ορισμένοι ειδικοί βλέπουν θετικά τις επιδράσεις της τεχνολογίας στον εγκέφαλο, ιδίως  την ικανότητά της να οργανώνει τις ζωές μας ,ίδίως τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligense)και να απελευθερώνει το μυαλό μας από εργασίες ρουτίνας..

Άλλοι εκφράζουν φόβο ότι η τεχνολογία έχει μειώσει δραματικά την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσής μας(ίδιως των μικρών παιδιών-εφήβων) και μας έχει κάνει μη δημιουργικούς και ανυπόμονους, σε οτιδήποτε αναλογικό.Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα  στο περιβάλλον του σχολείου ,οπου οι σημερινοί μαθητές δεν μπορούν να συγκεντωθουν σε απλά μαθήματα.

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους τρόπους, με τους οποίους η τεχνολογία έχει καταφέρει να… «επανακαλωδιώσει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο:

1. Ονειρευόμαστε… έγχρωμα

Η τηλεόραση έχει επηρεάσει τόσο καθοριστικά την ψυχοσύνθεσή μας, που μπορεί να επηρεάζει ακόμη και τα όνειρά μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 από το πανεπιστήμιο Dundee της Σκωτίας, οι ενήλικες άνω των 55 ετών που είχαν μεγαλώσει σε ένα σπιτικό που διέθετε ασπρόμαυρη τηλεόραση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ονειρεύονται… σε ασπρόμαυρο φόντο.

Οι νεότερης ηλικίας συμμετέχοντες, οι οποίοι μεγάλωσαν στην εποχή της έγχρωμης τηλεόρασης, ανέφεραν -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- ότι έβλεπαν και έγχρωμα όνειρα.

Τα ευρήματα αυτά υποστήριξε και η Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας το 2011.

2. Βιώνουμε αυτό που (στα αγγλικά) αποκαλείται «FOMO»,ιδίως η νέα γενιά

Οι εκθέσεις γύρω από αυτό το φαινόμενο είναι μέχρι στιγμής ανεπίσημες. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν ορισμό που έδωσαν οι New York Times, το φαινόμενο «FOMO» (από τα αρχικά της φράσης «fear of missing out») είναι ένα «μίγμα από άγχος, στρες, αίσθημα ανεπάρκειας και εκνευρισμού, που μπορεί να προκληθεί όταν κανείς δεν έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».Όλο αυτό έχει οδηγήσει κάποιους σε φαινόμενα  εθισμού στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ή στα διαδικτυακά  βιντεοπαιχνίδια..Το βλέπουμε καθημερινά  στο περιβάλλον  του σχολείου μαθητές να μιλούν για αυτά τα βιντεοπαιχνίδια

3. Βιώνουμε το σύνδρομο της «φανταστικής δόνησης»

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι το τηλέφωνό μας χτυπά, ακόμη κι αν δε συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Computers and Human Behavior, ερευνητές υποστήριζαν ότι το 89% των 290 συμμετεχόντων σε αυτή βίωναν «φανταστικές δονήσεις» τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, ακόμη κι όταν το κινητό τους τηλέφωνο παρέμενε… ήσυχο.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε όσους εργάζονταν σε νοσοκομεία.

4. Δε μπορούμε να κοιμηθούμε

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο με το laptop, ή το iPad τους αγκαλιά, βλέποντας ταινίες, διαβάζοντας βιβλία ή παίζοντας παιχνίδια στα smartphones.

Η συνήθεια αυτή ωστόσο μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα του ύπνου.

Νευροεπιστήμονες υποψιάζονται, ότι το φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές, επηρεάζει τον οργανισμό και την παραγωγή των ορμονών του ύπνου.

Η έκθεση σε αυτά τα μήκη κύματος φωτός μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο και να τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ακόμη μέρα, κάτι που μπορεί να αλλάξει τον κιρκαδικό ρυθμό (τη λειτουργία του εσωτερικού μας, βιολογικού ρολογιού).

5. Επηρεάζεται η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης

Σε έναν κόσμο, όπου οποιαδήποτε πληροφορία είναι διαθέσιμη, αρκεί να έχει κανείς πρόσβαση στο διαδίκτυο… «ποιος χρειάζεται να γνωρίζει ποια είναι η πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, όταν την απάντηση μπορεί να του δώσει άμεσα το Siri;», αναρωτιέται η Rebecca Hiscott στο Mashable.

Το 2007 σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 3.000 ανθρώπους, οι νεότεροι συμμετέχοντες είχαν μικρότερες πιθανότητες να θυμούνται βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως το νούμερο του κινητού τους τηλεφώνου, ή τα γενέθλια ενός πολύ κοντινού τους προσώπου.

Παρομοίως, μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπολογιστές και τα κομπιουτεράκια μπορούν να μειώσουν απλές μαθηματικές δεξιότητες.

Ακόμη, μερικοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν ούτε καν στις πόλεις που διαμένουν οι ίδιοι, χωρίς τη βοήθεια του GPS.

6. Κάποιοι  αποκτούν καλύτερες οπτικές δεξιότητες

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως τα Halo και Call of Duty, ενίσχυαν την ικανότητα λήψης αποφάσεων καθώς και τις οπτικές δεξιότητες.

Ακόμη, τα παιχνίδια στρατηγικής, όπως το Starcraft μπορεί να βελτιώνουν τη «γνωστική ευελιξία του εγκεφάλου», ή την ικανότητα να εναλλάσσει διαδικασίες, ενισχύοντας το λεγόμενο «multitasking».

7. Κάποιοι είναι  περισσότερο δημιουργικοί

Ο συγγραφέας Clay Shirkey υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο ενισχύει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «γνωσιακό πλεόνασμα», τις επιπλέον δηλαδή ώρες και ενέργεια που αφιερώνει κανείς για να κάνει δραστηριότητες που απολαμβάνει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν την κουλτούρα του «μοιράζομαι», κάνοντας τους χρήστες να αισθάνονται περισσότερο την τάση να δημιουργήσουν κάτι και να το μοιραστούν με τους φίλους τους (π.χ. ένα φωτογραφικό άλμπουμ, μια κριτική ενός βιβλίου/ταινίας κ.τ.λ.).

Μην ξεχνάμε  τον κανόνα  της εξέλιξης της Τεχνολογίας:

"Κάθε φορά που η τεχνολογία λύνει ένα πρόβλημα ,δημιουργεί-προκύπτει ένα  άλλο"

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΕΔΩ

                @mytexnologia

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια