Ticker

15/recent/ticker-posts

Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων

Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων

Στα  πλαίσια  της Τεχνολογίας Β΄ Γυμνασίου οι μαθητές καλούνται  να  σχεδιάσουν  το κτήριο  της βιομηχανίας που έχουν επιλέξει ως ομάδα.Καλό  θα  ήταν λοιπόν  να γνωρίζουν τι είναι  ένα βιοκλιματικό κτήριο  και ποια τα ωφέλη του  για το περιβάλλον ,αλλά  και για την βιομηχανία.

Σε αντίθεση με ένα Βιοκλιματικό κτίριο, τα κτίρια που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σήμερα είναι αρκετά ενεργοβόρα καθώς ενδεικτικό είναι ότι καταλήγουν να καταναλώνουν το 40% της παραγωγής καυσίμων σε σχέση με την ενέργεια για την κίνηση των αυτοκινήτων και τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Η πόλη, όπως έχει δομηθεί, είναι αρνητική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, και νοσεί. Μια πόλη που νοσεί λόγω έλλειψης σωστού προσανατολισμού, ηλιασμού και φωτισμού των κατοικιών ή των δημόσιων χώρων της, διαμορφώνει ανθρώπους με νοσηρό τρόπο ζωής, σκέψης και ψυχικής διάθεσης.

Το παράδειγμα των Ανακτόρων της Κνωσσού ή των παραδοσιακών οικισμών

Σήμερα η ταχύτητα παραγωγής της κατασκευής και το εργολαβικό κέρδος δεν αφήνουν περιθώρια σκέψης ή σεβασμού του κτιρίου προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ελληνικό τρόπο ζωής στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, πρότυπα γνωστά σε όλους για τις συνολικές συνθήκες αερισμού, φωτισμού, ανοιστής θέας και της οικονομίας του τρόπου δομής τους . Οι εσωτερικές αυλές των Μινωικών ανακτόρων επίσης, όπως  της Κνωσού, της Ζάκρου, των Μαλλίων, κλπ, με τον νότιο-δυτικό προσανατολισμό τους για μεγαλύτερη ηλιοσυλλογή, αλλά και τα αλλεπάλληλα δώματα των ανακτόρων και οι υπόστεγοι χώροι στο εσωτερικό τους με τα μεγάλα Αίθρια για φωτισμό και αερισμό των χώρων όλων των ορόφων, επέτρεπαν μια άριστη ποιότητα ζωής των ανθρώπων της προ-ιστορικής Κρήτης που εντυπωσιάζει όλους τους ξένους επισκέπτες.

Την γεωθερμική ενέργεια της γης και του χώματος, εκμεταλλεύονταν από παλιά οι άνθρωποι που διέθεταν ελάχιστα μέσα, όπως στην Σαντορίνη με τους Υπόσκαφους Οικισμούς, τα σπίτια στα Φηρά, στην Οία κλπ. Τα σπίτια αυτά διαθέτουν μεγάλη επιφάνεια κτιρίου με θολωτή κατασκευή εντός του εδάφους. Ο αερισμός και ο φωτισμός των υπόγειων χώρων επιτυγχάνεται με ανοίγματα μόνο στην πρόσοψη ενώ των βοηθητικών χώρων και της κουζίνας στο βάθος γίνεται με μεγάλες τρύπες αερισμού- skylights. Τα σπίτια αυτά είναι πολύ δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα λόγω της εκμετάλλευσης της ενέργειας του εδάφους.


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
βιοκλιματικά κτίρια

Ο σύγχρονος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κτιρίων

Στην σύγχρονη αρχιτεκτονική οι παράγοντες που λαμβάνονται υπ’ όψιν για έναν Βιοκλιματικό Σχεδιασμό κτιρίων με τα Παθητικά Ηλιακά Συστήματα είναι κυρίως το κλίμα του τόπου, ο προσανατολισμός των κύριων χώρων διαμονής και των ανοιγμάτων τους, η χρήση στον σχεδιασμό των στοών, των αιθρίων, των εσωτερικών αυλών για τις συνθήκες δροσισμού το καλοκαίρι και την ήπια διαμονή του χειμώνα. 

Οι κύριοι χώροι διαμονής είναι απαραίτητο να προστατεύονται από τον βοριά και τους Β., Β.Α. ανέμους με μικρά ανοίγματα και να ανοίγονται στον νοτιά ώστε ο χειμωνιάτικος ήλιος να μπορεί να εισέρχεται μέσα στο εσωτερικό του κατά τους χειμωνιάτικους μήνες και να τους ζεσταίνει. 

Το καλοκαίρι οι ίδιοι χώροι οι στραμμένοι στον νοτιά είναι απαραίτητο να προστατεύονται με ανάλογα γείσα, προβόλους ή υπόστεγους χώρους, ώστε οι ακτίνες του ήλιου κατά το θέρος να εμποδίζονται να εισέρχονται στο κτίριο, λόγω αλλαγής της κλίσης τους. Κατά τους θερινούς μήνες είναι ευκολότερο να προστατεύσουμε τα ανοίγματα που βρίσκονται στο νοτιά (ήλιος ψηλά), παρά στην ∆ύση ή στην Ανατολή. 

Τα νέα υλικά και ο σύγχρονος τρόπος χρήσης τους

Η σύγχρονη βιομηχανία μας παρέχει μεγάλη ποικιλία νέων υλικών με νέο τρόπο παραγωγής, τα οποία αξιοποιούν τις δυνατότητές τους και μας παρέχουν με την εφαρμογή τους μεγαλύτερη βιοκλιματική προστασία και πιο άνετο τρόπο διαβίωσης.

Στην χρήση των σύγχρονων βιομηχανικών υλικών το ξύλο είναι ένα καθ’ εαυτού οικολογικό υλικό, ανακυκλώσιμο και κυρίως με μεγάλη αντοχή με τον τρόπο που κατασκευάζεται σήμερα από τα μεγάλα εργοστάσια ξύλου ως αντικολλητό. Το ξύλο που προτείνεται κατασκευάζεται από κορμούς κομμένους και κολλημένους «αντικολλητά», δηλαδή κολλημένους με αντίθετη τη φορά των ινών του, ή από μικρότερα κομμάτια, ώστε οι τάσεις στο εσωτερικό του ξύλου να αναιρούν η μία την άλλη και να μην «πετσικάρει». Με τον τρόπο αυτό κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα ξύλινα κουφώματα λεπτών διατομών, ξύλινοι δοκοί μεγάλων ανοιγμάτων και φέρουσες τοιχοποιίες για την κατασκευή κατοικιών από ξύλο. Το κόστος κατοικίας με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ μικρότερο και η ταχύτητα κατασκευής μεγαλύτερη.

Εκτός από την ξύλινη αεριζόμενη στέγη μπορούμε να πετύχουμε εξ ίσου καλή μόνωση στα δώματα ή στις προσόψεις των κτιρίων με την τοποθέτηση «αεριζόμενου δώματος» ή «πρόσοψης», δηλαδή τη δημιουργία διπλού κελύφους πάνω από μια καλή θερμομόνωση από λεπτά πανέλλα οπλισμένου σκυροδέματος. Η εφαρμογή της κίνησης του αέρα στο «αεριζόμενο δώμα» ή στην «αεριζόμενη πρόσοψη» βασίζεται στην εσωτερική κίνηση του αέρα στο διπλό αυτό τοίχωμα. Η απόσταση από την θερμομονωμένη επιφάνεια είναι περίπου 10 εκ. και διαθέτει οπές εξαερισμού. 

Η τοποθέτηση πράσινου «φυτεμένου δώματος» επίσης με μόνιμη υγρασία μετά την πολύ καλή υγρομόνωση με μεμβράνη P.V.C. επιτρέπει άριστη θερμομόνωση του δώματος στο κτίριο με επιπλέον μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 -5 βαθμούς και ομαλή απορροή των ομβρίων .

Άλλα σύγχρονα οικοδομικά υλικά όπως είναι το αλουμίνιο και το τζάμι χρησιμοποιούνται ευρέως στην οικοδομική για την κατασκευή κουφωμάτων και περσίδων σκίασης. Τα τελευταίας γενιάς συστήματα αλουμινίου με θερμο-διακοπή και τα «έξυπνα τζάμια» με διπλούς υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής ή μεμ βράνες για περιορισμό των απωλειών, οι « φλοιοί αλουμινίου» ως επενδύσεις αεριζόμενης πρόσοψης και τέλος οι κινητές ή σταθερές περσίδες σκιασμού για την προστασία των όψεων είναι παραδείγματα εφαρμογής ειδικού βιοκλιματικού σχεδιασμού από την βιομηχανία τζαμιών και αλουμινίου. Τα κτίρια, στα οποία εφαρμόζονται, εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής και άνεση.

Πέρα από τα Παθητικά Ηλιακά Συστήματα η ηλιακή ενέργεια αξιοποιείται και με Ενεργητικές Μεθόδους όπως η γνωστή μέθοδος θέρμανσης κυρίως του νερού χρήσης με τους ηλιακούς συλλέκτες που πρωτο-εμφανίστηκαν την δεκαετία του 1970 και σήμερα έχουν γενικευτεί. Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης θέρμανσης του κτιρίου με συστοιχία συλλεκτών ύδατος ή κενού αέρος ενώ η ψύξη και ο κλιματισμός των κτιρίων έχουν ακόμα πολύ περιορισμένες εφαρμογές.

Αλλά αυτή τη στιγμή στις αρχές του 21ου αιώνα η επανάσταση της Νανοτεχνολογίας έχει εισβάλλει στις βιομηχανικές εφαρμογές δίνοντας εκπληκτική βελτίωση των ιδιοτήτων των υλικών σε όλους τους τομείς, όπως ανθεκτικότητα, υδατοστεγανότητα, αυτοκαθαριστικές ιδιότητες κλπ . Με την Νανοτεχνολογία αναπαράγονται τα υλικά δομής και δίνονται σ΄ αυτά νέες ιδιότητες μέσω της επέμβασης της Μοριακής επιστήμης. α.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Power point