Ticker

15/recent/ticker-posts

Τι είναι Βιομιμητική τεχνολογία και που ωφελεί;

Η Βιομιμητική  έχει σκοπό  την επίλυση των καθημερινών  προβλημάτων  , και για την  λύση τους    παίρνει έμπνευση από φυσικά πρότυπα  τα οποία μελετούν ενδελεχώς οι επιστήμονες σήμερα.
 Βιομιμητική είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει , τα τεχνολογικά επιτεύγματα   με τα οποία οι άνθρωποι μιμούνται τα φυσικά  πρότυπα και σχέδια, ιδίως στους τομείς,  της ρομποτικής τεχνολογίας , της τεχνητής νοημοσύνης ,της ιατρικής τεχνολογίας,της τεχνολογίας υλικών( νανοτεχνολογία),τεχνολογίας εργαλείων κτλ.Από  την αρχή της τεχνολογίας ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε την φύση ως πηγή έμπνευσης για  να λύσει τα καθημερινά του προβλήματα.


Μιμήθηκε  τις μύτες των πουλιών για να φτιάξει  τις μύτες των ακοντίων,μιμήθηκε  το σχήμα των βουνών για να φτιάξει τις σκεπές των σπιτιών κτλ.Ο κατάλογος  αυτός των πηγών έμπνευσης είναι ατελείωτος
Πώς η Βιομιμητική θα δώσει τεχνολογικές καινοτομίες
  Για κάποιο λόγο, μόλις πρόσφατα η επιστημονική κοινότητα έχει καταλάβει ότι τα σχέδια της φύσης είναι ένας χώρος έμπνευσης και ότι αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με κάποιες αλλαγές στην καθημερινή ζωή.
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος εμπνέονταν από την φύση. Π.χ.ο κοχλίας του Αρχιμήδη μιμείται το σχήμα της έλικας του αμπελιού εξ ου και το όνομά του στην καθομιλουμένη βίδα-vis αμπέλι στα λατινικά.
Μιμούμενοι τη φύση, θα μπορούμε να προχωρήσουμε επιλύοντας προβλήματα σε μεγάλο αριθμό τομέων, όπως τη προστασία του περιβάλλοντος,  την παραγωγή ενέργειας ,  την υγεία κτλ.
 Ως παραδείγματα , μπορούμε να αναφέρουμε τους μηχανισμούς που εμπνέονται από τα ηλιοτρόπια,  για να κατασκεύασουμε νέα  περιστρεφόμενα φωτοβολταϊκά για μεγαλύτερη απόδοση.
Παραγωγή υπολογιστών που μεταδίδουν σήματα κατά παρόμοιο τρόπο με τα κύτταρα και κεραμικά που μπορούν να αντιστέκονται στη θραύση μιμούμενα τη μητέρα- μαργαριτάρι 
 Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι η Βιομιμητική  θα επηρεάσει την ανθρωπότητα βαθιά και ας ζούμε σε όλο και μεγαλύτερη ευκολία και άνεση μακριά από τη φύση.
Η Βιομιμητική είναι μόνο ένα από τα πεδία που βάζουν τα  σχέδια των ζωντανών οργανισμών και τις λειτουργίες τους,  ως πρότυπα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. 
Πρέπει λοιπόν να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού  τον πλούτο της φύσης,γιατί είναι μία αστείρευτη πηγή ιδεών.

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΙΟΜΙΜΗΣΗΣ

 Οι κολλιτσίδες από τους αγρούς 

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που βρίσκει καθημερινή εφαρμογή και ο δημιουργός τους εμπνεύστηκε από τη φύση είναι το βέλκρο. 

Τοποθετείται αντί για φερμουάρ ή κορδόνια σε ρούχα, παπούτσια και όχι μόνο. Το βέλκρο εφευρέθηκε από τον ελβετό μηχανικό Τζορτζ Ντεμέστραλ το 1941. Η αφορμή για την έμπνευσή του ήρθε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να αφαιρέσει τις κολλιτσίδες (τα φυτά που βρίσκονται συνήθως σε αγρούς) από τη γούνα του σκύλου του και το πλεκτό πουλόβερ του. Καθώς δεν μπορούσε να τις αφαιρέσει εύκολα, αποφάσισε να τις βάλει στο μικροσκόπιο για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που κατάλαβε ήταν ότι δύο ξεχωριστά προϊόντα που αποτελούνται από γάντζους και θηλιές, μπορούν να ενωθούν και να διαχωριστούν δύσκολα. 

O Τζορτζ Ντεμέστραλ εμπνεύστηκε το βέλκρο καθώς προσπαθούσε να αφαιρέσει τις κολλιτσίδες από τη γούνα του σκύλου του 

Το δέρμα του καρχαρία 

Το δέρμα του καρχαρία, αυτού του αθόρυβου αρπακτικού, απαρτίζεται από λέπια που μοιάζουν με μικροσκοπικά δόντια και που αποτελούνται από την ανθεκτική ουσία που ονομάζεται οδοντίνη. Αυτά προκαλούν μικροσκοπικούς στροβίλους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίσταση του νερού όταν κολυμπά ο καρχαρίας. 

Επιπλέον το δέρμα του καρχαρία αποτρέπει την αγκίστρωση διαφόρων παρασίτων πάνω στο ζώο (βιολογική εναπόθεση). Για να αποτρέψει τη βιολογική εναπόθεση, το Αμερικανικό Ναυτικό δαπανά τουλάχιστον 50 εκ. δολάρια ετησίως.

 Σκουλήκια που αγκιστρώνονται στη σάρκα

 Η ιδέα για μια νέα τεχνική επικόλλησης δερματικού μοσχεύματος προέρχεται από ένα παρασιτικό σκουλήκι. Το σκουλήκι με το αγκαθωτό κεφάλι (PomphorhynchusIaevis) τρυπά τα εντόσθια των ξενιστών του με ένα αγκάθι που μοιάζει με ξυράφι και στη συνέχεια εισβάλλει τον ιστό και διογκώνει το κακτοειδές κεφάλι του. Με έναν παρόμοιο τρόπο, το νέο μόσχευμα δέρματος αποτελείται από μικροσκοπικές βελόνες, των οποίων οι άκρες φουσκώνουν όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο το μόσχευμα στη θέση του. 

 Τα φτερά της πεταλούδας

 Οι ερευνητές που αναπτύσσουν τις χρωματικές απεικονίσεις στις οθόνες των έγχρωμων ηλεκτρονικών βιβλίων (e-readers) εμπνέονται από τα φτερά της πεταλούδας. Η εταιρεία Qualcomm MEMS Technologies ανέπτυξε τον πρώτο έγχρωμο e-reader βασιζόμενη στον τρόπο με τον οποίο τα φτερά της πεταλούδας λάμπουν στο φως του ήλιου. Η απεικόνιση αυτή, που ονομάζεται Mirasol, αντανακλά το φως αντί να μεταφέρει φως πίσω από την οθόνη όπως κάνουν οι οθόνες LCD. Ο νέος τύπος οθόνης έχει επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και κάνει οικονομία στην μπαταρία. 

Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα ενδιαφέρον βίντεο με περισσότερα παραδείγματα βιομιμητικής